جرثقیل دروازه ای (Gantry Crane) دستگاهی است که بیشتر در محوطه ها،باراندازها و سالن هایی که امکان نصب جرثقیل سقفی ندارند ، مورد استفاده قرار میگیرد. از مزیت این نوع جرثقیل می توان به عدم محدودیت در جابجایی اجسام با محدوده وزنی بالا اشاره کرد. جرثقیل دروازه ای در محدوده طول، عرض و ارتفاع بدون هیچ مشکلی فعالیت میکند.
جرثقیل های دروازه ای در فرم ها و اشکال متنوعی طراحی و ساخته می شوند که می توان با فرمت طراحی با مقاطع استاندارد (خرپایی) و طراحی با ورق های فولادی اجرا نمود .
انواع جرثقیل های دروازه ای
جرثقیل دروازه ای (Gantry Crane) و نیم درو ازه ای (Semi Gantry Crane) دو نوع جرثقیل در فرمت دروازه ای می باشند .
-
جرثقیل دروازه ای تک پل (Single Girder Gantry Crane)
جرثقیل دروازه ای تک پل بیشتر برای حمل و نقل ابزار و وسایل تا محدوده وزنی 10 تن در محوطه ها و سالن ها کاربرد بالایی دارند. جرثقیل های دروازه ای از نظر اقتصادی در مقایسه با جرثقیل سقفی با لحاظ کردن تیر های طولی و وزن اسکلت سالن برای تحمل بار جرثقیل و باربرداری به صرفه تر است. جرثقیل های دروازه ای تک پل محدوده وزنی کمتری نسبت به جرثقیل های دو پل دارند.
-
جرثقیل دروازه ای دو پل (Double Girder Gantry Crane)
جرثقیل دروازه ای دو پل بیشتر برای حمل وانتقال اجسام تا محدوده وزنی سنگین و فوق سنگین در محیط های باز و بارانداز ها مورد استفاده قرار میگیرد. جرثقیل های دروازه ای دو پل ازلحاظ سطح کاری و عملکرد های گوناگون در ظرفیت ، دهانه و گروه کاری در جایگاه بالاتری نسبت به جرثقیل های تک پل قرار می گیرند.
جرثقیل های دروازه ای دو پل در بنادر ، اسکله ها ، باراندازه ها و … مورد استفاده قرار می گیرند .
جرثقیل های دروازه ای قابلیت نصب کنسول در طرفین جهت باراندازی خارج از محور ریل طولی دارا می باشند .
-
جرثقیل های نیم دروازه ای (Semi Gantry Crane)
جرثقیل های نیم دروازه ای همانطور که از نامشان می توان برداشت اولیه نمود در یک سمت به صورت دروازه ای بر روی سطح زمین و در سمت مقابل در ارتفاع و روی تیر های نصب شده طولی بر روی ستون های سالن با فرمت راهبر های جرثقیل سقفی اجرا می گردد.
جرثقیل های نیم دروازه ای تک پل در سالن ها و یا محوطه مجاور سالن نصب می گردند و عموما دارای ابعاد و ظرفیت محدود تری در مقایسه با جرثقیل های دروازه ای دارند .
جرثقیل های نیم دروازه ای با در نظر گرفتن ظرفیت باربری ستون های مجاور می توانند در رده های سنگین و فوق سنگین با دهانه بزرگتر طراحی و اجرا شوند .
در گروه جرثقیل های دروازه ای می توان جرثقیل های دروازه ای سبک و با ابعاد کوچک را قرار داد که عمدتاً در کارگاه های کوچک و تراشکاری ها و تعویض قالب ها سبک و کارگاه های تعمیرات مورد استفاده قرار می گیرد . در این نوع جرثقیل دروازه ای حرکت طولی با کمک دست انجام می گیرد.
چند نکته مهم درباره جرثقیل دروازه ای
مهمتربن نکته ای که درباره جرثقیل دروازه ای وجود دارد، طراحی و چگونگی اجرای آن است. در این مدل جرثقیل ها از انواع دو پل یا تک پل ساخته شده است. همچنین پیدا کردن زاویه ایده آل بین ستون ها، اهمیت بسیاری دارد.
نکته بعدی این است که شما برای حمل و نقل چه مقدار باری نیاز به جرثقیل دارید؟ که به شما کمک میکند که از بین جرثقیل های دروازه ای تک پل و دو پل یکی را با توجه به نیاز های خود انتخاب کنید.
دقت داشته باشید که یکی از تفاوت های عمده بین جرثقیل سقفی و جرثقیل دروازه ای این است که درجرثقیل سقفی همه ی توان به پایه یا ستون های از پیش ساخته و نصب شده وارد و توسط آن ها این انرژِی به شالوده های بتنی منتقل می شود.
اما در مدل های جرثقیل دروازه ای قسمتی از این نیرو توسط پایه خود جرثقیل باید جذب و از طریق راهبر به چرخ ها منتقل شود. بنابراین در ساخت و پیاده سازی این جرثقیل ستون کاربرد و اهمیت بیشتری دارد.
نکته بعدی این است در اتصال ستون به تیر و راهبر ها باید به مقادیر نیرو های ناشی از بار و لنگر های جانبی سازهای توجه ویژه نمود. اتصال در فلنج های باید به گ.ن های طراحی شود تا بولت ها و فلنج ها توانایی تحمل لرزش های متعارف و تا حدودی نامتعارف ناشی از لنگرها را داشته باشد.
از آن جایی که از جرثقیل دروازه ای بیشتر در مکان های باز و در کنار سوله مورد استفاده قرار می گیرد لازم است تا برای موتور جرثقیل سایبانی تهیه شود تا در برابر بارش باران و تابش نور مستقیم خورشید محافظت شود.
همچنین با توجه به این که این نوع جرثقیل ها بیشتر در معرض عوامل طبیعی قرار دارند لازم است تا راهروی تعمیرات و نگهداری در تمام جرثقیل دروازه ای تعبیه شود، تا در مواقع نیاز امکان سرویس و تعمیر سریع و آسان مهیا باشد.
این ها نکاتی ساده اما مهم بشنار می آیند که توجه به آن ها می تواند باعث شود تا مدت بهره برداری از جرثقیل دروازه ای خود با کمترین هزینه ، افزایش دهید.
خصوصیات جرثقیل های دروازه ای
- جرثقیل دروازه ای نسبت به لیفتراک و جرثقیل موبیل برای حمل و نقل هزینه نگهداری کمیدارد .
- مناسب ترین گزینه برای جابجایی مطمئن تجهیزات در فضای پروژه های فضای بازاست.
- در این مدل جرثقیل ها محدودیت در طراحی و تولید درابعاد و ظرفیت بسیار کم است .
ساخت انواع جرثقیل دروازه ای
در مرحله تولید، ساخت و نصب جرثقیل دروازه ای به صورت تک پل یا دو پل و یا جرثقیل نیم دروازه ای به صورت دو پل یا تک پل ضروری است تا به نکات مهم بسیاری دقت شود که برخی از این نکات به نحو زیر است:
- در جرثقیل های دروازه ای دو پل ضروری است تا فاصله پلهها از همدیگر با توجه بالا انتخاب گردد.
- در جرثقیل های دروازه ای و جرثقیل های نیم دروازه ای ضروری است تا طول کلگی و فاصله چرخها با دقت بالا محاسبه شود.
- انتخاب زاویه میان ستونها در جرثقیل دروازه ای بسیار اهمیت دارد.
- ضروری است تا ستونها در برابر تنش ها و کمانش ها کنترل شوند.
- همه بخش های سازهای در برابر تنش در همه انواع جرثقیل ها باید کنترل شود.
- در جرثقیل دروازه ای افزون بر کنترل خیز مرکز دهانه جرثقیل که در جرثقیل سقفی زیاد است ضروری است تا خیز مجاز در قسمت های گوناگون دستگاه کنترل شود.
- تولید اتصالات در مدل های گوناگون جرثقیل دروازه ای و جرثقیل نیم دروازه ای خیلی میتواند اثرگذار باشد.
- تاثیر باد بر روی انرژی موتورهای حرکت طولی و عرضی جرثقیل های دروازه ای خیلی اثر گذار است.
- ضروری است تا جرثقیل های دروزاه ای در برابر اثر باد و البته نیروهای زلزله در برابر خرابی کنترل شود.
- پیشنهاد میشود تا ابزار های موتوری و برقی جرثقیل را به منظور حفاظت در برابر تابش مستقیم نور خورشید و یا در برابر بارش باران مجهز به سایبان ایده آل باشند.
- ضروری است تا مسیر مناسب برای دسترسی به وسایل موتوری و برقی جرثقیل دروازه ای ساخته شود.
- همه مراحل تولید جرثقیل های دروازه ای باید با دقت بسیار بالا و طبق بر استاندارد اجرا شود.
- رعایت تلورانسهای مناسب در مرحله تولید و نصب جرثقیل های دروازه ای و جرثقیل نیم دروازه ای ضروری است.
همچنین اگر سوالی درباره جرثقیل دروازه ای دارید میتوانید از قسمت تماس با ما، سوالات خود را از متخصصان پایا کنترل بپرسید.